Waartoe

Waartoe is onderwereldse natuurkunst belangrijk? 

Citaten uit de Benedenwereld geven antwoord.

Citaten uit Tegenlicht “in de ban van het bos” geven antwoord.

Kunstenaars en auteurs die iets doen met (het herstellen van) natuur in brede zin.

 

 

Waartoe is onderwereldse natuurkunst belangrijk?

Mijn natuurensceneringen laten zowel schoonheid en vergankelijkheid van de natuur, als de abominabele staat van milieu, bodem en biodiversiteit zien. En ik probeer met textiel bewerkingen als het ware het zelf herstellend vermogen van de natuur (mentaal) te versterken. Bijvoorbeeld door wat beschermende textiellaagjes er op of onder te naaien of met borduursteken het kwetsbare geheel bij elkaar te houden of te versterken en er bewust mee bezig te zijn.

Omdat we bijna overal op de wereld zo ver van de natuur af zijn komen te staan veroorzaakt dat veel onkunde, desinteresse, uitbuiting, vervuiling, verwaarlozing, cynisme, complot theorieën, egoïstisch gedrag tav. de aarde, natuur en klimaat. Ik voel me niet in staat als expert mensen te overtuigen tot ecologischer gedrag. Wel hoop ik een kleine bijdrage te kunnen leveren met mijn beelden en persoonlijk gedrag.

Voor het beantwoorden van de op de waartoe vraag zijn inspiratiebronnen van belang.  Ik noem daarom de kunstenaars/citaten, websites, boeken, ontmoetingen  die mij inspireren.